tuinaanneming & ontwerpburo
designed for outdoor living
TOTAALPROJECTEN: van ontwerp - tot aanleg

Nieuws Nieuws

Gazon: inzaaien of graszoden

25 mrt 2017

Bij de aanleg van een gazon in uw tuin heeft u twee mogelijkheden: graszaad of graszoden. Beide methoden hebben zo zijn voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van graszaad

Het grootste voordeel van graszaad ten opzichte van graszoden is de prijs.  Kiest u ervoor om uw gazon zelf in te zaaien, dan is dit veel minder zwaar dan het leggen van graszoden. Een groot nadeel van graszaad is dat het zo’n 2 à 3 maanden duurt voordat het gazon bruikbaar is. Een gezaaid gazon heeft vooral in de eerste maanden veel en deskundig onderhoud nodig. Daarnaast is het erg lastig om het graszaad gelijkmatig te verdelen over uw gazon en is de kans dat het zaad wordt opgegeten door vogels aanwezig. Kiest u toch voor inzaaien, Hortari is hiervoor de ideale partner.

Voor- en nadelen van graszoden

Graszoden zijn als het ware opgerolde kant-en-klare grasmatten die uitgerold worden op uw gazon. Het grootste voordeel van graszoden is dat er binnen een dag een groene grasmat ligt, het ziet er meteen mooi uit. Met graszoden is het ook makkelijker om strakke lijnen te creëren dan met graszaad. Erg fijn: na een week mag u uw gazon al voorzichtig betreden, u hoeft dus geen maanden te wachten. Graszoden leggen is het hele jaar door mogelijk, mits de ondergrond niet bevroren is.
Het grootste nadeel aan graszoden is toch wel de prijs.  Daarnaast is het leggen van graszoden een moeilijke en fysiek zware klus. Het is dus raadzaam om het leggen van graszoden over te laten aan Hortari.